Dieplates

AMN-dpi bouwt hoog-performante dieplates voor productie van kunststof  granulaten. Wat zijn de technische  eigenschappen van een AMN dieplate en waarom  zijn deze spuitplaten zo uitzonderlijk goed?

De beoordeling van een granulation-dieplate van hoge kwaliteit wordt hoofdzakelijk bepaald door deze eigenschappen:

1./ optimale architectuur van het dieplate design: de kwaliteit van het geproduceerde plastic granulaat en de productie parameters zijn volledig binnen de normen en verwachtingen van de gebruiker/plastics producent.

2./ Bouwwijze en mechanische structuur: garanderen lange standtijden en uitzonderlijke levensduur: Dit aspect heeft ook invloed op de standtijd van de messen.


OPTIMAAL DIE-PLATE DESIGN:
Japan Steel Works P380 dieplate CONE

Uiteindelijk is het doel van AMN-dpi om u de beste tools in handen te geven  waarmee uw productie vlot verloopt en de kwaliteit en vorm van uw product ( kunststof granulaat) geoptimaliseerd zijn.
Het tekenbureau van AMN werkt daarom met veel zorg aan het interne design van uw dieplate en baseert zich daarbij op de specifieke rheologische eigenschappen van uw plastic grades.  Daarvoor beschikt AMN o.a. over een enorme database met de gegevens van productie-sites en grades van over de hele wereld.
Pellet-vorm en doorzet is uiteraard van belang, maar ook andere parameters kunnen in het design opgenomen worden: wet-start-up, back pressure etc… zijn slechts enkele van de punten die wij met u bespreken.

BOUWWIJZE / STRUCTUUR:
Plastic pelletizer die section

Een AMN Dieplate  wordt letterlijk uit één blok staal gefreesd (“Blank” (ENG) of “Galet” (FR) genoemd). Dat is een belangrijk punt want het garandeert de integriteit van de dieplate, ook na jaren van opwarmen en afkoelen en blootstelling aan enorme drukken. De meeste spuitplaten op de markt zijn opgebouwd uit samengelaste segmenten: het lassen creëert veel interne spanningen.

TuC cutting face

Het snijvlak van AMN spuitplaten zijn ALTIJD opgebouwd uit TuC (Tungstene-Carbide = Wolfraam Carbide). Deze cutting face bevat honderden of duizenden TuC cilindertjes, NIBS geheten. Het TuC materiaal is ongelooflijk slijtvast en is de wordt in honderden andere industriële toepassingen gebruikt waarbij de slijtvastheid primordiaal is.
De weerstand tegen slijtage van een TuC cutting face is een belangrijk voordeel van AMN-dieplates want gedurende de gehele operationele levenscyclus van de plaat hoeft het snijvlak NOOIT vervangen te worden, alleen slechts af en toe geslepen. Doordat dit snijvlak weinig slijt ontstaan ook geen concentrische groeven op het loopvlak van de granulatiemessen. Ook de messen gaan langer mee en een nieuwe set messen is ook vele malen sneller ingeslepen na start-up.

HOW: HEATING CIRCUIT
3D view cutting face

HOW staat voor “Heat-One-Way” en dat beschrijft precies waar het om gaat: Het verwarmingsmedium (thermische olie of stoom) wordt rechtlijnig doorheen de interne verwarmingskanalen van de dieplate geleid. Het medium zal doorheen  dit circuit op uniforme wijze z’n warmte afgeven over het gehele volume van de spuitplaat: Het polymeer blijft daardoor op de correcte temperatuur tot op het moment van uitstroom. De efficiëntie van het “HOW” systeem kan nog verder geoptimaliseerd worden door middel van een specifiek ontworpen AMN manifold.

HITTESCHILD:
Fitting the HPG heat shield

De montagebouten van dieplates worden  beschermd met een afdekplaat  – bij grotere dieplates zelfs met 2 platen – Deze platen zijn tevens hitteschilden waarmee de warmte in de dieplate wordt vastgehouden. Vele fabrikanten  maar ook gebruikers vergeten dat deze schilden een belangrijke rol te spelen hebben in de warmtehuishouding van de spuitplaat.  Tevens moet dit schild een waterdichte afdichting bieden tegen doorsijpelen van granulatiewater. AMN is zich daarvan bewust en heeft daarom 4 types van High Performance Gasket (HPG) ontwikkeld. De juiste keuze van HPG wordt bepaald door een combinatie van het  type dieplate en de temperatuur range waarin  gewerkt wordt. AMN levert deze heat-shields trouwens niet alleen voor het eigen gamma dieplates maar ook voor andere types zoals Coperion, JSW en Rheinecke.

ISOLEREN VAN CUTTING FACE:

tegenstanders van TunsteneCarbide cutting face geven weliswaar toe dat deze technologie zeer slijtvast is maar ze hekelen de warmtegeleidende eigenschappen van dit materiaal. In  de AMN  dieplate technologie is daar uiteraard rekening mee gehouden.  Niet alleen zorgt het hierboven uitgelegde HOW circuit voor een optimale warmteverdeling binnen de dieplate, er is ook een op vacuüm gebaseerde isolatie laag van het TuC voorzien. Dit systeem wordt API  ( Air Pocket Insulation) genoemd en het zorgt ervoor dat de calorische energie in de dieplate blijft en niet verloren gaat in de granulatiekamer.

Dit is uiteraard slechts een beknopte beschrijving van de AMN technologie maar er komt nog zoveel meer informatie op deze website te staan. U kunt ons gerust contacteren om uw project te bespreken.